Starta webbshop hemifrån

Starta webbshop hemifrån
Så du vill starta en webbshop men vet inte var du ska börja? Vi antar att du redan har klart för dig vilka produkter eller tjänster du vill sälja på nätet, vilken din målgrupp är och så vidare. När du är redo att sjösätta dina planer på att starta en webbshop och ge dig in i e-handelsbranschen, måste du besluta dig för vilken plattform du ska använda. Idag finns en hel uppsjö med olika e-handelsplattformar, såväl plattformar du äger som sådana du hyr. Låt oss förklara det där. Om du installerar en webbshop på din webbplats äger du plattformen och kan själv styra över eventuella förändringar du vill göra på servernivå. Om du istället köper (hyr) en webbshop där plattformen redan är förinstallerad, kan du däremot inte styra över webbshoppen på servernivå.

För- och nackdelar med ägd respektive hyrd plattform

Bägge dessa lösningar har sina för- och nackdelar och det finns flera olika plattformar att välja mellan i respektive kategori. Exempel på hyrda plattformar är Facebook Store, Shopify och Etsy. Några exempel på plattformar som du själv ansvarar för installation, konfigurering och drift av är WooCommerce, Magento och osCommerce. Vilka är då fördelarna med respektive kategori? Fördelarna med att hyra en lösning är följande:
● Det är snabbt och enkelt att komma igång
● Du behöver inte ha samma tekniska förkunskaper
● Du är inte ansvarig för att plattformen fungerar som den ska utan kan fokusera på att sälja dina produkter

Några fördelar med att äga sin e-handelsplattform är följande:
● Du har full kontroll över plattformen och kan anpassa den efter din specifika kravspecifikation
● Du är inte alls lika utsatt för plötsliga förändringar som leverantören av plattformen beslutar sig för att göra

Du som har en butik via Facebook Store eller någon annan hyrd plattform är desto mer utsatt för plötsliga förändringar av plattformen som leverantören gör. Vilket som passar just dina behov bäst är upp till dig att avgöra.