Tjäna pengar hemifrån i coronatider

Tjäna pengar hemifrån i coronatider

Sedan coronavirusets utbrott i Sverige och världen har privatekonomin för många svenskar blivit ett orosmoment. Många har gått miste om sina jobb, framför allt inom områden som turism, reklam, evenemang och underhållning. Allt från restauranger och reklambyråer till rederier har redan gått i konkurs när de nu inte kan bedriva verksamhet som vanligt. Andra har blivit permitterade eller jobbar hemifrån och har fortfarande inkomst, men om krisen fortsätter i många månader till kan detta innebära helt nya problem. På sikt kanske företagen måste säga upp ytterligare anställda för att hålla sig flytande. Många som befinner sig i denna situation letar med ljus och lykta efter nya sätt att tjäna pengar till dess att vårt samhälle återgår till det normala. Därför kan det vara en bra idé att börja utforska möjligheterna att tjäna pengar hemifrån.

För fyra år sedan skrev vi här på sajten om hur du kan starta din egen webbshop, men idag är det betydligt enklare att komma igång med egenföretagande helt på egen hand där många dörrar står öppna för dig. Under de senaste åren har hemmakontoret blivit ett allt vanligare inslag hos väletablerade företag som litar på sina anställda och många arbetar helt självständigt från hemmet som frilansare inom olika fält. Det kan exemeplvis röra sig om att bedriva affiliatemarknadsföring hemifrån, vilket under de senaste åren varit en guldgruva för många av de svenska sajter som jämför casino på nätet. Ett annat exempel är att köpa och sälja aktier. Sedan coronapandemins början har många svenskar skaffat konton på Nordnet och Avanza för att lära sig aktiehandel eller bli daytraders. För den som följer utvecklingarna i vår omvärld noga kan detta bli väldigt lukrativt, särskilt nu när det sker sådana dramatiska förändringar i världsekonomin.

 

Har du en unik kreativ förmåga eller gillar du att uttrycka dig konstnärligt på din fritid? Då kanske det här är precis rätt tillfälle att sätta en prislapp på dina alster! Tro det eller ej, men sedan coronakrisen började har näthandeln fortsatt att öka, särskilt när det gäller hushållsnära produkter. När människor nu tvingas ställa in sina utlandsresor och semesterplaner spenderar de istället pengarna på annat, såsom möbler, konst, accessoarer och liknande. För den som är lite driftig och har ett öga för design erbjuder många sajter idag frilansande skapare att ladda upp sina verk på deras sajter för att tryckas på affischer, tröjor, kaffemuggar, ansiktsmasker, etc där du får provision för varje såld produkt.

Kanske har du unik erfarenhet inom något särskilt fält i näringslivet? Det kan då vara värt att fundera på att hålla webinarier, hålla kurser eller på annat sätt dela med dig av din expertis. Många företag som har permitterat sina anställda har fått i uppdrag att fortbilda sig genom digitala resurser under de timmar som de inte är upptagna med ordinarie arbete, så att den tid som de är permitterade inte går till spillo. Det finns därför just nu ett stort incitament för dig som besitter spetskompetens inom något område att erbjuda kurser och föreläsningar mot betalning till dess att du kan återgå till ditt vanliga arbete.

Vem vet, kanske du upptäcker att hemmakontoret passar dig bättre än ditt gamla jobb? Med all sannolikhet kommer distansarbete bli ett vanligare inslag i vardagen framöver, även efter att coronaviruset har besegrats. Att börja fundera redan nu på möjligheter att tjäna pengar hemifrån är inte bara positivt kortsiktigt, men kan även förbereda dig inför din framtida karriär.

Hur lång tid tar det att sälja en fond?

hur lång tid tar det att sälja fond

Fondhandeln till skillnad ifrån aktiemarknaden kan ta längre tid och pågå flera dagar till och med veckor om man har otur, därför är det bra att se sin fonddepå som ett långsiktigt sparande, där inga förhastade beslut tas.

Nedan listar vi de vanligaste anledningarna till att fondförsäljningen kan bli fördröjd.

Helgdagar

Tiden det tar för att genomföra handeln påverkas av om det är helgdag i Sverige eller i landet där fonden är registrerad eller på den marknad där fonden investerar, detta är den vanligaste anledningen till att ett fondbyte fördröjs.

Flertal fondförsäljningar på kö

Har du lagt flera fondbyten kommer dessa att hanteras de i turordning som du har lagt dem i. Det senare fondbytet startar inte förrän det första är avslutat.

Pensionsutbetalning

Om du tar ut pension ur din fondförsäkring måste fondandelar säljas av från ditt konto inför varje utbetalning. Detta sker i början av varje månad och utbetalningen genomförs i mitten av månaden. Ditt konto är därför låst för handel under början av månaden.

Väljer du att göra ett fondbyte då, läggs det på kö tills försäljningen inför pensionsutbetalningen är klar.

Många fondbyten under samma dag

Om extremt många pensionssparare beställer fondbyten samma dag kan fondhandeln ta längre tid.

Fördröjd kursrapportering

Fondhandeln kan ibland ta längre tid och pågå flera dagar. Fördröjningen kan bero på eventuella händelser som inträffar i samband med din fondhandel, till exempel om fonden är stängd för handel vid helgdagar eller om du redan har ett pågående fondbyte.

Merge av fonder

När fondbolag genomför sammanläggningar av fonder kan de berörda fonder ha stängt under en längre period. Fonderna som ingår i migreringen kan alltså inte köpas eller säljas hos fondbolaget under sammanläggningsperioden, därför är ditt konto låst under denna period.

Yttre omständigheter

Fondbolag kan tvingas hålla stängt om marknaden där fondbolaget placerar håller stängt, till exempel på grund av oroligheter i landet.

Orderstopp

Om tekniska problem uppstår kan orderläggningen mot fondbolag stoppas en dag och då förskjuts starten av ditt fondbyte till nästkommande dag.

Om flera händelser som fördröjer fondhandeln inträffar direkt efter varandra ökas antalet dagar då kontot är stängt.

Ränta på ränta

Ränta på ränta
Ränta på ränta är ett fenomen som även kallas för kumulativ ränta. En annan synonym för begreppet är sammansatt ränta. Vad det innebär är att du erhåller ränta på de pengar du från början har satt in på ett konto plus på den ränta du har fått under en viss tidsperiod. Det betyder egentligen att de pengar som du har svarat med tiden växer och jobbar åt dig, istället för att du bara jobbar för att tjäna ihop pengarna. Du erhåller alltså ränta på din ränta, samtidigt som du också får ränta på avkastningen från förra året.

Ränta på ränta är inte exklusivt för sparkonton

Ränta på ränta är någonting som många av oss associerar med sparkonton. Det finns vissa typer av sparkonton där räntan förs in på kontot upprepade gånger under året. Om den ränta som betalas ut lämnas orörd, kommer du med andra ord att få ränta även på den ränta som du har erhållit. På så vis kan den så kallade effektiva räntan ibland bli högre än den ränta som du enligt villkoren ska få per år. Hur många gånger per år som räntan betalas ut varierar kraftigt mellan olika former av sparkonton. Det vanligaste är dock att räntan för året förs in på kontot efter respektive år, det vill säga en gång per år.

Dock är det inte så att ränta på ränta endast gäller för sparkonton. Samma terminologi används även när det gäller sparande i fonder eller aktier. Då rör det sig istället om att du får utdelningar som löpande återinvesteras i respektive fond eller aktie. Om du har ett sparkonto där du vid årets början sätter in 10 000 kronor och räntan ligger på 5 procent, innebär det att du vid årets slut får 500 kronor i ränta. Du betalar 30 procent skatt på denna ränta (om du inte kvittar den mot kapitalförluster), och har då 10 350 kronor på sparkontot.

Auktionstrenden på nätet

Auktionstrenden på nätet
Blocket och köp- & säljgrupper på Facebook i all ära, men ibland sitter man på mer värdefulla föremål som det kan vara svårare att hitta rätt köpare för. Eller så kanske man är ute efter ett specifikt föremål som inte längre säljs i butik eller tillverkas.

Vi svenskar har fått upp ögonen för auktioner, och det antal prylar vi årligen köper och säljer på auktion går knappt att föreställa sig. Auktionstrenden på nätet är en av de hetaste trenderna när det handlar om att köpa och sälja saker av alla de slag. Det finns olika auktionssajter på nätet som riktar sig till olika målgrupper. Om du är intresserad av att sälja eller köpa lite mer alldagliga saker, är Tradera en utmärkt sajt för ändamålet.

Handla med antikviteter, konst och möbler på nätet

Är det istället konst eller andra mer dyrbara föremål du är intresserad av att införskaffa eller göra dig av med, kan du istället vända dig till mer eller mindre välkända auktionshus. Bukowskis är ett av de mest kända auktionshusen i landet, och säljer antikviteter och konst av det lite mer exklusiva slaget. Det finns också lokala auktionshus som du kan kontakta och även pantbanker brukar auktionera ut diverse föremål.

Du kan faktiskt hitta riktigt trendiga föremål på auktion och inte bara gamla dyrgripar. Retromöbler är förstås riktigt populära och när det gäller såväl möbler som lite mindre inredningsobjekt är geometriska former väldigt hett. Det kan till exempel röra sig om stålstolar, fyrkantiga arkivskåp av trä, abstrakt konst eller trebenta pallar. Design från omkring 50-talet är särskilt populär och de färger som vi tidigare har avskytt har plötsligt blivit inne igen. De fynd du gör på auktioner kan dessutom visa sig vara goda investeringar, eftersom klassiska och kvalitativa objekt har en tendens att öka i värde med tiden.

Starta webbshop hemifrån

Starta webbshop hemifrån
Så du vill starta en webbshop men vet inte var du ska börja? Vi antar att du redan har klart för dig vilka produkter eller tjänster du vill sälja på nätet, vilken din målgrupp är och så vidare. När du är redo att sjösätta dina planer på att starta en webbshop och ge dig in i e-handelsbranschen, måste du besluta dig för vilken plattform du ska använda. Idag finns en hel uppsjö med olika e-handelsplattformar, såväl plattformar du äger som sådana du hyr. Låt oss förklara det där. Om du installerar en webbshop på din webbplats äger du plattformen och kan själv styra över eventuella förändringar du vill göra på servernivå. Om du istället köper (hyr) en webbshop där plattformen redan är förinstallerad, kan du däremot inte styra över webbshoppen på servernivå.

För- och nackdelar med ägd respektive hyrd plattform

Bägge dessa lösningar har sina för- och nackdelar och det finns flera olika plattformar att välja mellan i respektive kategori. Exempel på hyrda plattformar är Facebook Store, Shopify och Etsy. Några exempel på plattformar som du själv ansvarar för installation, konfigurering och drift av är WooCommerce, Magento och osCommerce. Vilka är då fördelarna med respektive kategori? Fördelarna med att hyra en lösning är följande:
● Det är snabbt och enkelt att komma igång
● Du behöver inte ha samma tekniska förkunskaper
● Du är inte ansvarig för att plattformen fungerar som den ska utan kan fokusera på att sälja dina produkter

Några fördelar med att äga sin e-handelsplattform är följande:
● Du har full kontroll över plattformen och kan anpassa den efter din specifika kravspecifikation
● Du är inte alls lika utsatt för plötsliga förändringar som leverantören av plattformen beslutar sig för att göra

Du som har en butik via Facebook Store eller någon annan hyrd plattform är desto mer utsatt för plötsliga förändringar av plattformen som leverantören gör. Vilket som passar just dina behov bäst är upp till dig att avgöra.